Lær WordPress og få opsat dit eget design

Af Jonathan Lindahl

Nu har du forhåbentligt fået oprettet dig din egen blog og det er tid til, at du prøver at logge ind i din blogs kontrolpanel for at få en føling af det.

Derudover vil jeg også lære dig, hvordan du ændrer på din blogs design samt, hvordan du tilføjer funktioner til din blog (fx så du undgår spam kommentarer på din blog mv.).

I dette kapitel vil jeg lære dig følgende:

 1. Forstå WordPress’ kontrolpanel
 2. Hvordan du ændrer din blogs design
 3. Hvordan du installerer nye plugins/funktioner

Forstå WordPress’ kontrolpanel

Alle de ting du kan ændre og tilføje til din blog, styrer du inde fra din blogs kontrolpanel.

Du kommer ind i dit kontrolpanel ved at tilføje /wp-admin/ efter din URL (dvs. jeg går ind på cykelgeek.dk/wp-admin). Herfra kan du logge ind med dit brugernavn og adgangskode, som du indtastede ved installationen af WordPress.

Herefter vil du komme ind på en side, der ser således ud:

WordPress kontrolpanel

Ude til venstre har du din navigationsmenu med forskellige faner. Jeg gennemgår dem her:

 • Kontrolpanel er din forside. Her kan du bl.a. få en oversigt over hvor mange indlæg du har skrevet, de seneste indlæg m.m.
 • Indlæg er siden, hvor du kan tilføje nye blogindlæg eller redigere eksisterende.
 • Medier er dit bibliotek over de billeder, videoer og lydfiler som du har uploadet til din blog.
 • Kommentarer er stedet, hvor du få overblik over kommentarerne på din blog. Her kan du bl.a. bestemme, om en given kommentar skal godkendes, sendes til papirkurven eller meldes som spam.
 • Udseende er hvor du kan ændre på din blogs design via temaer og widgets.
 • Plugins er hvor du kan installere et plugin, hvis du fx ønsker en given funktion.
 • Brugere er stedet, hvor du kan se en oversigt over de oprettede bruger på din blog (altså dem som også kan logge ind i kontrolpanelet).
 • Værktøjer kan du se en oversigt over de forskellige værktøjer (fx hvis du skal importere indlæg fra Blogger.com). Ofte ikke særlig relevant.
 • Indstillinger er den sidste fane. Her kan du ændre indstillingerne for din blog, fx ændre sprog, tidszone osv.

Under hver af disse faner er der underfaner (lige med undtagelse af Kommentarer). Fx er der under fanen indlæg følgende underfaner: Alle indlæg, Tilføj nyt, Kategorier og Tags.

Du skal ikke være bekymret, hvis du synes det virker lidt uoverskueligt. Du vil hurtigt lære det. Og du vil i denne guide lære de vigtigste ting (som fx at skrive et indlæg, ændre designet på din blog m.m.).


Sådan ændrer du din blogs design

Designet på din blog afhænger af, hvilket tema der er installeret på bloggen.

Der findes mange tusind forskellige temaer derude, så du har en del at vælge imellem. For at give dig et bedre overblik har jeg herunder samlet de hhv. bedste gratis og premium temaer til blogs:

 1. De 50 bedste gratis WordPress temaer
 2. De 50 bedste premium WordPress temaer

Som udgangspunkt anbefaler jeg altid premium temaer, da du er sikret en højere kvalitet, kan få support fra udviklerne af temaet og temaet bliver opdateret jævnligt. Du kan dog evt. altid starte med et gratis tema, og så senere hen investere i et flottere premium tema.

Der er forskel på hvordan du installerer et hhv. gratis og premium tema på din blog. Jeg gennemgår derfor begge måder herunder.

Installer et gratis WordPress tema

For at installere et gratis tema, skal du holde musen over Udseende og trykke på Temaer. På næste side vil du se det (de) tema (temaer) som du har allerede har installeret på bloggen. Tryk her på Tilføj nyt i toppen.

Installer gratis WordPress tema

På næste side vil du kunne se en oversigt over de gratis temaer. Her kan du både få vist udvalgte, mest populære (dvs. mest downloadet) og nyeste temaer. Derudover er der et funktionsfilter (hvor du kan lave specifikke søgninger) samt et almindeligt søgefelt.

Gratis WordPress temaer

I dette tilfælde antager vi bare, at jeg ønsker at installere temaet Twenty Thirteen. Jeg holder derfor musen over det og trykker på Installer.

Installer gratis tema

Der vil nu gå et lille stykke tid, mens temaet bliver installeret. Når det er færdigt med at installere, skal du trykke på Aktiver. Når du har gjort det, vil temaet være aktivt på din blog.

Tema aktiv

Sådan! Godt gået.

Installer et premium WordPress tema

Installationen af et premium tema er lidt anderledes, da du her selv skal uploade temaet til din blog. Det er dog meget nemt.

Det første du skal gøre er at downloade temaet som en ZIP-fil. Det gør du der, hvor du har købt dit tema. Jeg viser dig herunder, hvordan du gør med temaer fra Themeforest.net.

Start med at logge ind på din bruger. Hold musen over dit brugernavn oppe i højre hjørne og tryk på Downloads. Inde på den side finder du det tema, som du vil downloade. Tryk nu på Download og herefter Installable WordPress file only.

Download WordPress tema Themeforest

Dernæst vil WordPress temaet blive downloadet til dig i ZIP-format. Gå nu ind under Udseende og Temaer. Tryk herefter på Tilføj nyt.

Installer gratis WordPress tema

Fra næste side trykker du på Upload tema.

Upload tema

Tryk på Vælg fil og vælg den ZIP-fil med WordPress temaet, som du lige har downloadet. Herefter trykker du på Installer nu.

Upload WordPress tema

Herefter trykker du bare på Aktiver. Og så er dit nye WordPress tema installeret på din blog.

Uploadet WordPress tema

Sådan! Godt gået.

Ændre på temaets design

Det er muligt at personalisere dit temas design (fx ændre farverne, skrifttypen mv.). Der vil ofte være en underfane under Udseende som hedder noget i stil med Temaindstillinger.

Tema indstillinger

Her vil du kunne ændre forskellige indstillinger for temaet.

Ved nogle temaer vil der endda være en helt fane, hvor du kan redigere temaets indstillinger. Som fx vist på nedenstående billede.

Rediger temaets indstillinger

Vær opmærksom på, at nogle temaer kræver, at du installerer visse plugins, før du kan redigere det. I det tilfælde vil der komme en advarsel oppe i toppen, hvor der står, at du skal installere nogle plugins. Her er det bare at følge vejledningen og installere de anbefalede plugins.

Installer anbefalede plugins


Sådan installerer du et plugin

En af de andre vigtige ting ved WordPress blogs er plugins. Plugins bruger du til at tilføje ekstra funktioner til din hjemmeside. Et eksempel kunne fx være, at du gerne vil have vist sociale delingsknapper på din blog. Eller et plugin som forhindrer spam kommentarer.

Du kan her se en komplet liste over de bedste WordPress plugins inde for forskellige kategorier, hvis du er i tvivl om hvilke du skal bruge.

For at installere et WordPress plugin, skal du gå ind under Plugins og Tilføj nyt.

Tilføj nyt plugin

Herefter fungerer installationen på præcis samme måde som ved installationen af temaer. Du har mulighed for at finde de gratis plugins ved de forskellige søgefunktioner. Mens er det et premium plugin du skal have installeret, skal du selv uploade det (ligesom ved temaet).

Er du derfor lidt i tvivl, om hvordan du skal gøre. Så gå op og se, hvordan jeg gjorde med temaerne.

Ændre på et plugins indstillinger

Et plugins indstillinger finder du ofte under Indstillinger (som fx med Akismet).

Indstillinger for WordPress plugins

Mens de større plugins ofte vil have deres helt egen fane (som fx med Yoast SEO).

Yoast SEO

Der kan hænde, at der er plugins som hverken har deres egen fane eller kan findes inde under Indstillinger. I det tilfælde finder du dens indstillinger ved at gå ind under Plugins og Installerede plugins. Og herefter trykke på Indstillinger ved det givne plugin.

Rediger plugins indstillinger

Nu har du forhåbentligt fået en føling af, hvordan du bruger WordPress. Har du spørgsmål til noget af det, så skriv endelig nede i kommentarfeltet.

Herefter er det blevet tid til det vigtigste: Nemlig at du skal have udgivet indhold på din blog. Hvordan du gør det, vil jeg vise dig i næste kapitel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *