Af

9 tips til at vælge det rigtige domænenavn

At vælge det rigtige domænenavn er vigtigt.

Meget vigtigt endda.

Dit domænenavn er nemlig din hjemmesides identitet på internettet. Og et godt domænenavn vil hjælpe din hjemmeside i den rigtige retning, mens et dårligt et vil have den modsatte effekt.

Derfor er det vigtigt, at der ligger grundige overvejelser bag dit valg af domænenavn. Jeg har derfor samlet 9 tips her, som det kan være en god ide at følge, når du skal vælge dit nye domænenavn.

1. Brainstorm 5-10 søgeord

Som en begyndelse på jagten efter dit nye domænenavn, kan det være en god ide at skrive 5-10 søgeord ned på et papir som beskriver din branche. Når du har gjort det, kan du så prøve at sætte dem sammen og rykke lidt rundt på dem for at skabe nogen gode idéer til dit domænenavn.

Har du fx tænkt dig at lave en blog om mad, så skriv fx “mad”, “opskrifter”, “blog” mv. ned.

2. Dit domæne- og hjemmesides navn skal være ens

Dette punkt siger lidt sig selv.

Det er naturligvis vigtigt, at din hjemmesides navn skal være det samme som dit domænenavn. Skal din hjemmesides navn derfor være Madbloggen, skal dit domænenavn også være madbloggen.dk.

Eller har du allerede en eksisterende virksomhed, fx Hansens Skilte, så skal dit domænenavn også være Hansensskilte.dk.

3. Brug ikke æ, ø eller å i dit domænenavn

Det er sagtens muligt at købe et domænenavn med æ, ø eller å i dit domænenavn, men det kan som udgangspunkt ikke anbefales, da det kan skabe en masse problemer. Bl.a.

 1. Det kan skabe problemer i Gmail og andre e-mail programmer. Da du vil få en fejl, hvis du forsøger at sende en e-mail til fx [email protected]ørden.dk. I stedet vil du skulle sende en mail til [email protected], hvilket kan være ret svært at huske.
 2. Det vil se mærkeligt ud, når du skal dele hjemmesiden på de sociale medier. Igen vil madnørden.dk blive til http://xn--madnrden-84a.dk/ på fx Facebook.
 3. Du kan opleve problemer med oprettelse af en bruger på fx Google Analytics, Facebook m.m.

Lars Skjoldby kommer her med andre ulemper. Derfor vil jeg ikke anbefale at bruge æ. ø eller å. Brug i stedet ae for æ, oe for ø og aa for å.

4. Undgå bindestreger og tal

Selvom ens domænenavn er på mere end ét ord, er det ikke en god ide at bruge bindestreger (som fx mad-bloggeren.dk). Og på samme måde er det heller ikke en god ide at bruge tal (eller for den sags skyld romertal).

Det er ikke en god ide, da studier viser, at bindestreger og tal er positivt korreleret med et spam indtryk for brugerne. Samt er det negativt korreleret med placeringer i Google og trafik.

Undgå derfor så vidt muligt bindestreger og tal.

5. Det skal være nemt at stave til

Du kender nok det, at du skal indtaste eller fortælle en ven om en webadresse, men ikke lige helt ved hvordan du staver til det. Og du skal derfor bruge irriterende tid på at prøve dig frem via fx en Google søgning.

Dette skal du helst undgå sker for dine brugere. Et godt råd er derfor at undgå et navn med alt for mange konsonanter efterfulgt af hinanden, som fx mixlr.com eller dribbble.com. Et navn som fx madblog.dk eller Youtube.com er væsentlig nemmere at stave til.

6. Det skal være nemt at huske

Dette punkt hænger lidt sammen med punkt 4.

Dit domænenavn skal være nemt at huske. For du vil ikke ende ud i den situation, hvor en bruger ikke kan huske navnet på din blog og derfor ikke får besøgt din blog.

7. Desto kortere desto bedre

Desto kortere dit domænenavn er desto bedre er det umiddelbart.

Det skyldes, at det for brugeren er nemmere at skrive og huske (jf. de to forrige punkter). Derudover passer det også bedre til offline markedsføring (heriblandt mund-til-mund).

Dvs. madblog.dk fungerer væsentligt bedre end katrinesbedstemadblog.dk.

8. Vælg den rigtige domæneendelse (TLD)

Hvilken domæneendelse du skal vælge afhænger af, hvilket land din blog er henvendt til. Er din blog henvendt til danskere, så skal du vælge .dk. Er din blog henvendt mod svenskere, så skal du vælge .se. Er din blog international, så vælg .com, osv.

Er dit domæne dog ikke ledigt for fx .dk, så kan du godt vælge fx .net eller .nu. Men jeg vil som udgangspunkt anbefale, at du bruger en domæneendelse som passer til din blogs sprog.

9. Beskrivende eller unikt domænenavn?

Der er fordele både ved et beskrivende og unikt domænenavn.

En fordel ved et beskrivende domænenavn (fx Lavegenblog.dk) er, at folk hurtigt kan gennemskue, hvad din side handler om (selv før de har besøgt hjemmesiden). Derudover giver det dig også en lille fordel i søgemaskinerne, hvis dit primære søgeord indgår i dit domæne.

En fordel ved et unikt domænenavn (fx Coca-Cola) er bl.a., at du nemt kan få et kort domænenavn, du er ikke bundet til et specifikt emne og domænenavnene er ofte ledige. Kan du desuden skabe dig et stærkt brand på lang sigt, kan et unikt domæne vise sig at være fordelagtigt.

Så hvad du skal vælge, afhænger primært af hvilken type blog du skal have.

Hvor kan du købe dit domænenavn henne?

Med denne guide har du forhåbentligt fået en ide om, hvad dit domænenavn skal være. Så nu er det tid til, at du skal ud og købe dit nye domænenavn.

Det sted jeg kan anbefale at købe dit domænenavn er Unoeuro. Jeg har her skrevet en guide til, hvordan du køber et domæne hos Unoeuro og laver din egen blog.

Skulle du have nogen form for spørgsmål eller lignende? Så lad mig høre det nede i kommentarfeltet.

Læs også

2 kommentarer til 9 tips til at vælge det rigtige domænenavn

 1. Heidi siger:

  Hejsa.
  Jeg har arldrig laver en blog og jeg er så langt denne verden, så det er med meget skeptisk jeg bevæger mig ind i denne verden.
  Derfor spørger jeg måske også om noget fuldstændig tåbeligt. . .
  Men jeg står og skal bruge en blog til min hund.?
  Jeg tænkte det bare skulle være Unoeuro, som du skriver om, med mindre der er noget der er nummer?
  Hvis jeg søger på det Domæne navn jeg gerne vil havde, er det ledig,
   
  – Men hvordan får jeg både .com og .dk?
  – Kan jeg godt lave overskriften i flere ord elle skal det være ud i et ( jeg tænker at Domæne navnet bliver overskriften eller har de to ting intet med hinanden at gøre?
   
  Måske kommer der flere tåbelig sprøgsmål, håber det er ok!
   
  Mvh
  Heidi

 2. Jonathan Lindahl siger:

  Hej Heidi
   
  Først og fremmest beklager jeg det sene svar, man har lige været på ferie her i efterårsferien.
   
  Tusind tak for dine spørgsmål. De er meget velkomne.
   
  1. Du kan både købe .dk og .com domæne hos Unoeuro. Når du køber .dk domænet, skal du bare følge følgende guide: http://lavegenblog.dk/. Når du køber .com domænet, skal du i stedet blot vælge “Bestil” ude for .com domænet og følge trinene. Men hvad skal du bruge .com domænet til? For umiddelbart anbefaler jeg, at nybegyndere starter med .dk domænet. Og så kan de senere udvide til fx .com domæne.
   
  2. Jeg forstår ikke helt, hvad du mener med overskrifter. Har du mulighed for at uddybe dit spørgsmål?
   
  Stil endelig flere spørgsmål. Er her for at hjælpe :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *