Af

Guide: Sådan laver du en gratis blog

Der findes et hav af forskellige platforme, hvor du kan lave dig en helt gratis blog. Så mange, at det faktisk kan være svært at få overblik over dem alle.

Men er det en god ide at bruge disse gratis platforme ift. at få lavet en blog på dit eget domæne? Og hvilke platforme er egentlig de bedste til en gratis blog?

Det vil der kommes ind på i dette indlæg.

Fordele og ulemper ved en gratis blog

Fordele og ulemper gratis blog

Der er både fordele og ulemper ved en gratis blog (dog nok – desværre – flest ulemper). Herunder er fordelene ved en gratis blog:

 • Det er gratis. Det er naturligvis en fordel, at det er gratis. Så du ikke mister ikke noget (udover din tid) ved at starte en blog. Og bliver din blog ikke en succes, har du ikke lidt et økonomisk tab.
 • Det er hurtigt at komme i gang. Du kan få bloggen online lige med det samme.
 • Det er nemt at komme i gang. Nogle vil muligvis finde det nemmere at komme i gang med.

Men, men, men. Selvom det kan lyde fristende med en gratis blog, så er der nogle helt fundamentale ulemper ved det. Her er der nogle af ulemperne ved det:

 • Du ejer ikke selv din blog. Ift. til at have dit eget domænenavn og webhotel, så ejes bloggen ikke af dig, men af platformen. Dvs. bloggen kan uden varsel blive lukket eller taget fra dig, hvilket er risikabelt, hvis du har bygget en indkomst omkring den.
 • En gratis blog er nødvendigvis ikke helt gratis. Selvom bloggen siges at være gratis, er den det nødvendigvis ikke helt. For der kan nemlig vises reklamer på bloggen, som du hverken har kontrol over eller tjener penge på. Samt tilbyder visse platforme opgraderinger. Dvs. skal du have en given funktion, skal du betale for det.
 • Det sender et utroværdigt signal. Forstil dig 2 domæner: (1) madbloggen.dk og (2) madbloggen.blogspot.com. Hvilken én vil du finde mest troværdig? Nummer 1, ikk’? Det vil de fleste. Ikke at have sit eget domænenavn sender et utroværdigt signal.
 • Begrænsede design og funktioner. Ved de fleste gratis platforme vil du have begrænsede muligheder mht. designet og funktioner.
 • Du kan ikke tjene penge på din blog. Ved visse gratis platforme forbyder de dig direkte at bruge affiliate links eller/og reklameannoncer. Dvs. du vil ikke have mulighed for at tjene penge på din blog.

Som du kan se, er der en hel del flere ulemper ved en gratis blog ift. en blog med eget domæne og webhotel. Derfor anbefaler jeg også i 98 pct. af tilfældene en blog med eget domæne og webhotel. Det koster heller ikke særlig meget (og du kan endda få en rabatkupon i denne artikel): Læs min guide til at lave en blog på eget domæne.

Jeg anbefaler derfor kun at lave en gratis blog, hvis du (1) skal lave en “hygge” blog, (2) prøve det af eller (3) andet useriøst.

De 3 bedste platforme for gratis blogs

Der findes som sagt en hel del platforme derude, hvis du meget gerne vil lave en gratis blog. Herunder har jeg samlet de bedste 3 platforme rangeret efter den bedste, hvor du kan lave en gratis blog. Alle 3 er utrolig nemme at komme i gang med.

1. WordPress.com

WordPress.com

Udover du også kan bruge WordPress på en blog med eget domæne og webhotel, så kan du også oprette en helt gratis blog via WordPress.com. Dit domænenavn vil dog blive ditdomæne.wordpress.com, og du vil have begrænsninger mht. designet og funktioner.

Men det kan være en god ide at bruge WordPress.com, hvis du vil have lidt erfaringer med platformen, inden du bruger penge på et domæne og webhotel.

Besøg WordPress.com

2. Tumblr

Tumblr.com

Tumblr.com er en utrolig populær blogging platform især blandt den unge befolkning, som er nem at bruge både fra en computer samt din mobiltelefon. Det er dog en lidt anderledes blogging platform, da det på mange måder minder lidt om et socialt netværk.

Det fungerer især godt til mindre blogs, som fx en personlig blog. Der er desuden mulighed for at bruge egne domænenavne på det.

Besøg Tumblr.com

3. Blogger.com

Blogger.com

Blogger.com er Googles egen blogging platform. Det kræver blot en Gmail/Google konto at komme i gang med det, så du kan få din blog lagt online virkelig hurtigt. Samtidig er det integreret med tjenester som Google AdSense, Feedburner m.m.

Men mulighederne er meget begrænset i det. Det er begrænset, hvor meget du kan ændre på designet, og du kan ikke tilføje diverse funktioner.

Besøg Blogger.com

Så skal du have en gratis blog er mine anbefaling, at du bruger WordPress.com. WordPress er bare den bedste platform for blogs, og en gratis blog via WordPress.com er en god måde at blive fortrolig med WordPress, inden du evt. investerer i et domænenavn og webhotel.

Men held og lykke med din blog. Og har du spørgsmål, så skriv nede i kommentarfeltet.

Læs også

6 kommentarer til Guide: Sådan laver du en gratis blog

 1. Per Andersson siger:

  Kære Jonathan!

  Som forfatter, skriver jeg og sælger bøger via: SAXO PUBLISH. Hvis jeg vælger Word Press som min blog, er det så tilladt at reklamere før mine bøger, med henvisning til salg på SAXO SHOP?
  På forhånd, tak for hjælpen.

  Venlig hilsen

  Peter Gronbek

 2. Jonathan siger:

  Hej Per
   
  Tak for dit spørgsmål.
   
  Ja, du kan sagtens reklamere for din bøger hos Saxo Publish fra din WordPress blog. Det er der intet ulovligt i.
   
  Håber det besvarer dit spørgsmål :-)

 3. Hanan siger:

  Hej Jonathan

  Kan man godt starter med at oprette en gratis blog og hvis det er noget for en så omdanne den til egen dæmo?

  Eller skal man lave en helt nyt et med egen demo?

  VH
  Hanan

  • Lasse Kjær siger:

   Hej Hanan

   Du kan godt starte med at oprette en gratis blog på fx WordPress.com el. en blogplatform som Bloggers Delight og så senere skifte over til eget domæne.

   Mvh Lasse

 4. Christina siger:

  Har lige forsøgt at oprette en blog på wordpress, men der står: “Launch your site
  Your site is private and only visible to you. When you’re ready, launch your site to make it public.” Når jeg så klikker på Launch bliver jeg bedt om at vælge en plan og alle valgmuligheder koster penge. Jeg vil starte med en gratis. Hvordan gør jeg det?

 5. Jonathan siger:

  Hej Christina
   
  Fandt du en løsning på problemet? Jeg mener, at WordPress.com har en gratis version, som man kan bruge og offentliggøre til folk (men kan selvfølgelig godt være, at de har ændret det siden jeg tjekkede).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *