En klassisk fejl, som mange folk begår ved søgeordsanalyse er, at de kun går efter søgeord med en høj konkurrence. Dvs. søgeord som er svære at få gode placeringer på i søgeresultaterne, og som ofte vil resultere i, at de ikke får så mange besøgende fra Google.
En løsning på det er i stedet også at gå efter long tail keywords (lang hale søgeord på dansk).
Long tail keywords er søgeord, som er sammensat af flere ord (fx iPhone 5 eller iPhone 5s). Og disse søgeord er der flere fordele ved. Bl.a.:
- Konkurrencen er ikke så høj, så du kan nemmere ranke i toppen på dem.
- De konverterer bedre. En person som søger efter iPhone er nødvendigvis ikke interesseret i at købe en (men måske bare gerne vil læse om iPhones), mens en person som søger efter iPhone 5 eller iPhone 5s højst sandsynlig er interesseret i at købe en.
Så selvom der er flere der søger efter fx iPhone ift. iPhone 5 eller iPhone 5s, så er det en god ide også at gå efter long tail keywords. Vil du læse mere om long tail keywords, så læs Nikolajs fine indlæg.
Derfor viser jeg dig i dette indlæg 3 metoder til, hvordan du kan finde relevante long tail keywords til din hjemmeside og forhåbentlig øge din trafik. Metoderne er opdelt i (1) den nemmeste, (2) den bedste og (3) den gratis metode.
1. HitTail (den nemme metode)
HitTail er uden tvivl den nemmeste metode at finde long tail keywords.
HitTail gør nemlig hele arbejdet for dig. Den skal bare have adgang til din Google Search Console bruger, og så vil den selv analysere din hjemmesides data og komme med en liste over relevante long tail keywords, som du bør kunne ranke på. Nemmere bliver det ikke.
For at bruge HitTail skal du have en bruger hos dem. Deres billigste abonnement koster $9,95/måneden for 200 søgeord om måneden.
Men du kan oprette en gratis bruger, hvor du kan få vist op til 15 søgeord. Synes du så om det, kan du opgradere dit abonnement senere for at få vist flere søgeord. Start derfor med at gå ind på HitTail her og tryk på Try for free oppe i højre hjørne.
Herefter udfylder du blot felterne og trykker på Get Keywords.
Det næste du skal have gjort er at integrere din bruger med Google Search Console (har du ikke allerede opsat Google Search Console og bruger WordPress, så læs denne guide).
For at integrere, trykker du på Syncronize ud for Method 1.
Herefter bliver du bedt om at logge ind med den Google konto, hvorfra du bruger Google Search Console. Det skal du bare gøre, og derefter give HitTail tilladelse til, at de kan få adgang til din Google Search Console bruger.
Når du har gjort det, burde du nu under Suggestions få vist de long tail keywords, som HitTail anbefaler, at du skriver indhold om.
En god ide er at trykke på Score, så listen bliver sorteret efter de søgeord, som HitTail anbefaler mest. Herefter er det bare at skrive indhold om de søgeord, som HitTail anbefaler mest.
Vær opmærksom på, at der både kan være søgeord som du ikke har skrevet om, og søgeord som du allerede har skrevet om. Så har du allerede skrevet indhold om et givet søgeord, så brug tid på at søgemaskineoptimere den givne side yderligere omkring det givne søgeord. Ved at avancere dine placeringer inde for det søgeord vil helt sikkert medføre et trafik boost.
Men som du også kan se, vil der maks. fremgå 15 søgeord. Vil du have vist flere søgeord, skal du opgradere dit abonnement. Det gør du nede i bunden på Suggestions siden.
Her udfylder du dine kortoplysninger og trykker på Sign me up!, og så vil du for $9,95/måneden få vist op til 200 relevante long tail keywords om måneden.
Dette er utrolig effektiv og ikke mindst meget nem måde at finde long tail keywords for din hjemmeside. Og så er $9,95/månedens heller ikke meget, ift. det udbytte du kan få fra den øgede trafik fra dine fundne long tail keywords.
Jeg kan i hvert fald anbefale, at du i det mindste prøver deres gratis bruger, og ser om det er noget for dig.
2. SEMrush (den bedste metode)
En anden (og endnu bedre) måde at finde relevante long tail keywords er vha. SEMrush.
Fordelen ved denne metode er, at du ikke blot kan finde long tail keywords ud fra din egen hjemmesides data, men også kan finde den ud fra dine konkurrenters data. Dvs. du kan specifikt se, hvilke long tail keywords som dine konkurrenter ranker på.
Det giver dig en væsentlig større liste over relevante long tail keywords. Til gengæld koster SEMrush mindst $69 om måneden. Men det er til gengæld virkelig et brugbart værktøj, så det kan uden tvivl anbefales at prøve det.
For at komme i gang, skal du have en bruger. Har du ikke en bruger, skal du oprette en her. Pro abonnementet vil være helt fint for de fleste, så start med det.
Det første du skal gøre er at indsætte en URL-adresse i søgefeltet og trykke på Search.
Min anbefaling er at starte med din egen hjemmeside, da du så kan finde ud af, om du har eksisterende sider, som du med lidt ekstra søgemaskineoptimering vil kunne opleve et trafik boost fra.
Tryk nu på Organic Research ude til venstre under Domain Analytics.
Går du lidt ned på den side, vil du kunne se en liste over de søgeord, som den givne side ranker for i top 100 i Googles søgeresultat. Som du kan se på nedenstående billede ligger min personlige blog i top 100 for 27 søgeord blandt de søgeord, som er i SEMrushs database.
Denne liste vil vi gerne have eksporteret, så tryk derfor på Export ude til højre og vælg Excel.
Du skulle nu gerne have en Excel fil fyldt med søgeord, som vi skal have sorteret i.
Har du en Excel fil med mange søgeord (fx over 100), kan du sortere mange fra ved at fravælge søgeord, som din hjemmeside ligger nummer 25 eller højere på Google. Da det ofte er søgeord der enten er urelevante eller er meget høj konkurrence på.
Men har du under 100 søgeord i dit Excel ark, kan det anbefales at gå dem alle igennem. Da der kan være enkle søgeord, som din hjemmesiden ligger nummer 25 eller højere på Google, men som stadig er relevante for dig.
Har du mange søgeord i dit Excel ark, sorterer du dem fra ved først at trykke på Sorter og filtrer og derefter Filtrer.
Tryk herefter på pilen ud for Position og marker kun felterne i talrækken 1-25. Analyserer du din egen hjemmeside, så marker ikke 1, da vi ikke er interesseret i søgeord, som du allerede ligger nummer 1 på. Tryk derefter OK.
Vi vil gerne finde de søgeord, hvor der er den laveste konkurrence, men stadig har et højt antal månedlige søgninger.
En mulighed er at sortere efter søjlen Competition. Problemet med det er dog bare, at Competition angiver hvor mange der annoncerer på det givne søgeord, og det er nødvendigvis ikke lig med, hvor svært det er at ranke på det givne søgeord.
En løsning på det er at bruge SEMrushs værktøj Keyword Difficulty Tool. Det giver dig et estimat af, hvor svært det er at komme i top 20 søgeresultaterne i Google eller Bing, hvilket er et langt mere præcist estimat end Competition.
Der er dog bare ét problem med det. Nemlig at det ikke viser data for alle danske søgeord. Så du vil være nødt til at bruge værdien for Competition ved de søgeord, hvor Keyword Difficulty Tool ikke kan vise dens estimat for.
Start derfor med at kopiere alle dine søgeord, indsæt dem i Keyword Difficulty Tool og tryk på Show Difficulty (du kan indsætte 100 søgeord af gangen med en betalende bruger).
Tryk nu på Export og herefter på Excel.
Nu har du et Excel ark, hvor du har et mere præcist estimat af konkurrencen.
Vi vil gerne have konkurrence værdien over i dit oprindelige Excel ark. Kopier derfor værdierne fra søjlen Keyword Difficulty.
Lav en ny fane i det oprindelige Excel ark (kald den fx for konkurrence) og indsæt værdierne.
Nu burde en mere præcis vurdering af søgeordenes konkurrence fremgå i dit Excel ark.
Er det din egen hjemmeside du analyserer, så kan det være en god ide at lave en betinget formatering for placeringerne. Det gør du ved at markere fanen B og trykke på Betinget formatering. Herefter trykker du på Rød/gul/grøn farveskala ud fra Farveskalaer.
Da vil de søgeord som du har de bedste placeringer for være grønne, mens dem du har dårligst for vil være røde (og dem i mellem vil være gule).
Dette giver dig en fornemmelse af, om du allerede har gode placeringer for et givet søgeord, og derfor nok skal optimere en eksisterende side yderligere. Eller om du har dårlige placeringer for søgeordet, og derfor nok skal skrive et nyt indlæg/side om det søgeord.
Sorter derefter søgeordene efter konkurrence ved at trykke på pilen ud for Competition og derefter Sorter fra A til Å.
Min liste over søgeordene se nu således ud:
Relevante søgeord som jeg kunne skrive nye indlæg om, vil således være fx WordPress guide og Hvad er SEO, da konkurrencen her er relativ lav og de månedlige søgninger er relativt højt. Samt er det søgeord, som jeg ikke allerede har skrevet artikler om.
Mens jeg vil bruge tid på at søgemaskine min On-Page SEO guide om søgeordene SEO guide og SEO optimering yderligere, da jeg har skrevet et indlæg, som er relateret til de søgeord. Og jeg vil kunne øge min trafik ved avancere min placeringer for de søgeord.
Går du ned i bunden af dine søgeord, vil der som sagt muligvis være søgeord, som ikke har en Konkurrence værdi.
De søgeord bliver du bare nødt til at kopiere over i et nyt Excel ark, hvor du sorterer dem efter den lidt mere upræcise Competition.
Når du har fundet dine søgeord, er det en god ide at flytte dem over i et nyt Excel ark. Lav evt. et Excel ark med de søgeord, som du skal skrive nye artikler om. Og et Excel ark med de søgeord, hvor du skal optimere en eksisterende side.
Når du har gjort det for din egen hjemmeside, kan du gøre den samme proces for dine konkurrenter for at finde endnu flere søgeord.
Her behøver du dog ikke at lave den betinget formatering, da du ikke er så interesseret i dine konkurrenters placeringer. Her sorterer du bare søgeordene efter konkurrence, og ser hvilke søgeord der er relevante, har mange månedlige søgninger og lav konkurrence.
Det skal lige siges, at de søgeord du finder med denne metode nødvendigvis ikke er long tail keywords. Men det er søgeord med lav konkurrence og høj antal månedlige søgninger – dvs. søgeord som kan give din hjemmeside væsentlig mere trafik.
3. Ubersuggest (den gratis metode)
Den sidste metode er gratis. Men ifølge mig er metoden langt fra ligeså god som de to forestående metode. Primært fordi den er besværlig, og dine egen og andres hjemmesides data ikke bliver analyseret. Så du vil nok gå glip af en del søgeord med stort potentialle.
For at bruge denne metode, skal du gå ind på Ubersuggest. Indtast et relevant søgeord ift. din hjemmeside. Har du fx en madblog, kunne det være “madopskrifter”. Sikre dig, at den er indstillet til Danish / Denmark og tryk på suggest.
Herefter vil Ubersuggest komme op med en liste over long tail keywords som indeholder ordet “madopskrifter”. Vi vil dog gerne vide, hvor mange der søger efter de forskellige søgeord i Google. Tryk derfor på View as text.
Marker alle søgeordene i boksen og kopier dem.
Gå nu ind på Google Keyword Planner. Er du ikke allerede logget ind, skal du logge ind med din Google-bruger. Når du har gjort det, vil du få følgende vindue:
Tryk herefter på Search for new keywords … og indtast alle søgeordene, som du kopierede før. Tryk derefter på Get ideas længere nede på siden.
Kommer der en advarsel op om, at du kun kan få søgeords idéer for 200 søgeord, trykker du bare på Get search volume.
Vi vil gerne have eksporteret søgeordene og deres månedlige antal søgninger. Så tryk derfor på Download, vælg derefter Excel CSV og tryk derefter på Save file.
Du har nu et Excel ark med diverse søgeord. Vi er ikke interesseret i kolonne A, C, F, G, H, I, J, K og L. Så marker dem og slet dem.
Sorter herefter søgeordene efter Competition.
Vær dog opmærksom på, at Competition giver et udtryk for, hvor meget konkurrence der er ved at have AdWords annoncer på det givne søgeord, og det er som sagt ikke altid lig med hvor meget konkurrence der er på søgeordet mht. SEO.
Går jeg nu listen igennem, vil jeg bl.a. finde søgeordet “madopskrifter med kylling”, som har en relativ lav konkurrence, men stadig et nogenlunde antal månedlige søgninger.
Men vær som sagt opmærksom på værdien for Competition. For selvom der oplyses en relativ lille værdi for konkurrencen, så viser en søgning på Google efter søgeordet, at jeg vil skulle konkurrere med store hjemmesider som fx dk-kogebog.dk, femina mv.
Derfor kan det være en god ide lige at lave en Google søgning inden du vælger et søgeord. Men det kan hurtigt blive tidskrævende, hvilket er endnu en ulempe ved denne metode.
Du kan naturligvis bruge SEMrushs Keyword Difficulty Tool. Men du kan kun indsætte 10 søgeord ad gangen med en gratis bruger, så har du mange søgeord, vil det tage sin tid.
Derfor anbefaler jeg også metode 1 eller 2, da de bare fungerer langt bedre.
Hvad så nu?
Nu har du forhåbentligvis en god liste over relevante long tail keywords. Men hvad så nu?
Nu er det tid til, at du skal skrive eller optimere et eksisterende indlæg/side om et givet søgeord. Men hvordan gør du så lige det?
Først og fremmest er det vigtigt, at din hjemmeside allerede er søgemaskineoptimeret. Er den ikke den, så følg her min On-Page SEO guide.
Når du så har gjort det er det vigtigt, at du søgemaskineoptimerer den givne side/indlæg mod det søgeord, som du gerne vil have den skal ranke på. Her er det en god ide at følge Brian Deans råd her.
Følger du rådene i dette indlæg, er jeg sikker på, at du vil få flere besøgende til din hjemmeside.
Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv endelig nede i kommentarfeltet.
Super fed artikel, den giver mig virkelig noget at tænke over i forhold til hvordan jeg ligesom skal bekæmpe et ord som jeg gerne vil slå igennem på. Det ord som jeg gerne vil slå igennem på er virkelig svært, men Efter du har stillet det op sådan og henvist til nikolaj hjemmeside med den guide, så bliver jeg nød til at beskriv det lidt mere end bare normalt.
Super god artikel!
Mange tak for rosen, Jesper. Glad for, at du kan bruge den.
Og skulle du have nogen spørgsmål omkring guiden, så stil dem endelig! :-)
Rig fed og komplet artikel.
Hvis man ikke har råd til de forskellige tools, kan man også købe en engangs rapport på Fiverr.com fra f.eks. SEMrush (hvilket er et fint alternativ, hvis man bare har brug for nogle long tail keywords nu og her og ikke har så meget erfaring med keyword research.)
Super blogindlæg. Vh. Tue
Hej Jonathan
Fantastisk indlæg, og virkelig brugbart.
Men hvordan kan det være du har ikke omtalt data fra Adwords. Jeg spørger fordi jeg står foran en reanalyse af hele mit site, og indtil det her indlæg (forslag 2), var jeg egentlig sikker i min fremgangsmåde.
Mvh Jesper
@ Tue:
Glad for, at du synes om indlægget.
Det var jeg slet ikke klar over. Det er selvfølgelig en mulighed, da priserne på fx SEMrush selvfølgelig er lidt pebret, hvis man kun skal bruge det et par gange.
@ Jesper:
Tak for din ros af indlægget.
Jeg er lidt i tvivl, om du mener at bruge data fra AdWords (Google Keyword Planner) til (1) at få søgeords idéer eller (2) til at få oplysninger om antallet af månedlige søgninger.
(1) Grunden til, at jeg ikke bruger det til at få søgeords idéer i den gratis metode er, at Ubersuggest umiddelbart giver flere søgeords idéer end Google Keyword Planner. Men du kan sagtens også bruge det til at få søgeords idéer. Jeg ville bare nævne én gratis metode i dette indlæg, og der synes jeg, at Ubersuggest er bedst.
(2) Grunden til, at jeg ikke bruger til at få oplysninger om antallet af månedlige søgninger i metode 1 og 2 er, at HitTail allerede giver de forskellige søgeord én score (som jeg har forstået er baseret på antallet af månedlige søgninger og konkurrencen). Mens SEMrush jo allerede viser månedlige antal søgninger (som er data hentet fra Google Keyword Planner).
Ved ikke helt, om det er svar på dit spørgsmål. Ellers må du endelig sige til :-)
Tak for en masse god viden.
Velbekomme, Stina :-)
Glad for, at du kan bruge det.
Super gennemarbejdet Jonathan :-)
For en ikke-elite-SEO-nørd (men nærmere en Facebook nørd), så er det en fornøjelse at læse en guide som er så gennemført.
Bliv endelig ved med det.
Vh Kristian Larsen
Tusind tak for rosen, Kristian! :-)
Det glæder mig at høre, at du kan bruge guiden.
Og skal forsøge ikke at skuffe dig ved mit næste indlæg :-)
Hej Jonathan
virkeligt god og overskuelig artikel – selv for en begynder:) Når man skriver artikler ud fra long tail keywords som fx “stress sygemelding” skal man så bruge det nøjagtige ord eller kan man fx putte et eller flere ord imellem de to og skrive (når stress fører til sygemelding) og må man bytte om på rækkefølgen (sygmelding på grund af stress)?
Hej Birgitte
Tusind tak for din ros og spørgsmål. Det er et rigtig godt spørgsmål.
Som udgangspunkt ville jeg nævne det nøjagtige ord mindst én gang, hvis det giver mening. Men derudover er det rigtig fint at (1) putte ord imellem, (2) bytte om på rækkefølgen og/eller (3) bruge synonymer (hvis det er muligt, hvilket det måske ikke lige er i dit tilfælde).
Så umiddelbart skal du ikke tænke så meget over, om det står helt nøjagtigt. Så skriv indlægget, hvor du tænker på at give den bedste oplevelse til brugeren (hvor du naturligt putter andre ord imellem mv.). Og hvis du så ikke helt naturligt har nævnt det nøjagtige ord bare én enkel gang, så se om du kan proppe det ind et sted, hvor det vil være relevant.
Håber det er svar på dit spørgsmål, og ellers må du endelig sige til :-)
Tusind tak for svar – det giver mening først og fremmest at skrive på en måde, så det først og fremmest kan læses:)
Tak for inspiration og super brugbare ideer.
Jeg hælder i høj grad også til at bruge SEMrush.
Velbekomme, Anna!
Det glæder mig at høre, at du kunne bruge guiden :)