Af

Guide: Undgå spam kommentarer på din blog

En af de gode ting ved WordPress blog er, at det er nemt for folk at kommentere på dine indlæg, hvilket kan skabe en dialog på din blog. Ulempen ved dette er dog så bare, at en rigtig stor del af disse kommentarer er spam kommentarer.

Det er rigtig træls, da du så skal bruge rigtig meget tid på at kigge alle dine kommentarer igennem for at slette spam kommentarerne og godkende de reelle kommentarer.

Der findes dog heldigvis en løsning på dette, så du undgår at skulle gøre ovenstående. Og denne løsning hedder Akismet. Akismet er et WordPress plugin, og jeg vil her vise dig, hvordan du bruger Akismet til at undgå spam kommentarer.

Undgå spam kommentarer med Akismet

Akismet er et spam-filter og WordPress plugin, som er lavet af de samme folk som har lavet selve WordPress. Det fungerer på den måde, at det scanner dine kommentarer. Hvis den så vurderer, at det er spam, vil kommentaren blive overført til din spam mappe.

Dvs. du undgår altså selv, at skulle kigge alle dine kommentarer igennem og slette dem som er spam. Akismet gør altså hele arbejdet for dig.

Det skal dog siges, at Akismet kan tage fejl én gang imellem. Du kan altså risikere, at en spam kommentar bliver godkendt eller en reel kommentar bliver markeret som spam. Men det er meget sjældent, at det sker.

Opsæt Akismet

Akismet vil i de fleste tilfælde være tilføjet til din blog fra starten af (fx hvis du har fulgt min guide til at lave din egen blog). Så det første du skal gøre er at aktivere det. Gå derfor ind under Plugins > Installeret plugins og tryk på Aktiver ved Akismet.

Aktiver Akismet

Dernæst trykker du på Indstillinger.

Indstillinger Akismet

For at bruge Akismet er det nødvendigt, at du har en API-nøgle (en slags kode). Tryk derfor på Få din API-nøgle.

Få din API-nøgleTryk nu på Get an Akismet API key.

Akismet API key

For at bruge Akismet, skal du have en WordPress bruger. Har du allerede en, kan du bare logge ind med den. Har du ikke en, skal du oprette en ved at udfylde felterne og følge trinene.

Opret WordPress bruger

Har du logget ind eller oprettet en ny bruger, vil du komme ind på en side, hvor du skal vælge dit abonnement.

Abonnement Akismet

Denne side kan forvirre mange, da det kan være svært at tolke, om Akismet er gratis eller ej. Er din hjemmeside en ikke-kommerciel side eller en blog, så kan du bruge Akismet helt gratis. Er det tilfældet, så tryk på Get started ud for Basis (dvs. det abonnement længst til venstre).

På næste bestemmer du selv, hvor meget du vil give for Akismet om året. Ønsker du ikke at give noget, trækker du slideren oppe i højre hjørne helt til venstre og trykker på Continue.

Gratis Akismet

Vil du gerne give noget for Akismet, vælger du bare det beløb du vil give, indtaster dine kortoplysninger og trykker på Continue.

Du bliver herefter videresendt til en side, hvor din API-nøgle vises. Ved at trykke på Automatically save your Akismet API key, vil du blive videresendt til indstillingerne for Akismet, hvor API-nøglen er indsat i feltet.

Indsæt API nøgle

Tryk derfor på Gem ændringer (jeg har for en sikkerheds skyld på nedenstående billede lige skjult lidt af min API-nøgle, så andre ikke kan udnytte den).

API-nøgle i Akismet

Tillykke! Du har nu opsat Akismet på din blog. Og du skal nu ikke bruge en stor mængde tid på selv at slette alle dine spam kommentarer. Opretter du andre blogs/ikke-kommercielle sider, kan du bruge samme API-nøgle til dem.

Når Akismet er begyndt at beskytte dig mod spam kommentarer, vil du på ovenstående side kunne se, hvor mange spam kommentarer Akismet har beskyttet dig imod. På billedet nedenunder kan du fx se, at Akismet har beskyttet en af mine sider imod 845.400 (!) spam kommentarer med 99,99 pct. nøjagtighed. Det er altså en hel del.

Spam kommentarer Akismet

Fejl med Akismet

Som sagt tidligere kan det i meget sjældne tilfælde ske, at Akismet enten (1) godkender en spam kommentar, eller (2) markerer en reel kommentar som spam.

(1) Godkender Akismet en spam kommentar, skal du bare selv markere kommentaren som spam. Det gør du ved at gå ind i fanen Kommentarer og finde spam kommentaren.

Finde spam kommentar

Herefter går du ned i bunden af kommentaren og trykker på Spam.

Marker kommentar som spam

Så vil kommentaren blive overført til din spam mappe, hvor den vil blive slettet efter 30 dage.

(2) Den anden fejl der kan ske er, at Akismet markerer en reel kommentar som spam. For at løse dette, skal du gå ind under Kommentarer og ind i Spam mappen.

Spam mappe

Herefter er det bare at gå alle kommentarerne igennem for at se, om der skulle gemme sig en reel kommentar. Finder du en, skal du bare trykke på Ikke spam ud for den givne kommentar.

Ikke spam kommentar

Har du mange spam kommentarer, kan dette være ret tidskrævende. Og det er heller ikke noget jeg selv gør, da det er så sjældent, at Akismet markerer en reel kommentar som spam. Men vil du være helt sikker på, at alle de reelle kommentarer bliver godkendt, så kan det være en god ide at tjekke din spam mappe ca. hver 30 dag.

Hvis du tjekker alle spam kommentarerne igennem, kan det være en god ide at slette alle kommentarerne i spam mappen efter du har tjekket dem alle, så du undgår at skulle tjekke de samme kommentarer én gang til. Det gør du ved at trykke på Tøm spam.

Tøm spam kommentarer

Så vil alle kommentarerne i din spam mappe blive slettet.

Det var min guide til at undgå spam kommentarer. Har du spørgsmål eller lignende, så skriv endelig nede i kommentarfeltet.

Læs også

2 kommentarer til Guide: Undgå spam kommentarer på din blog

  1. Stina Christiansen siger:

    Tusind tak for en meget letforståelig og god guide :-)

  2. Jonathan siger:

    Velbekomme, Stina! Glad for, at du kunne bruge den :-)
    Sig endelig til, hvis du skulle have nogle spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.