Af

Hvilket SSL certifikat skal jeg vælge?

Der findes en del forskellige SSL certifikater at vælge imellem, og ved man ikke rigtig hvad et SSL certifikat er men man vad bare man skal have det, så kan det være svært at tage valget. Overordnet set er der 2 valg man skal tage når man vælger et SSL certifikat: skal man vælge et gratis el. betalt og hvilken type SSL certifikat skal det være?

Gratis el. betalt SSL certifikat

Lad os starte med at se på om du skal vælge et gratis SSL certifikat eller købe et SSL certifikat. Først lad mig gøre det klart at der ingen forskel er i den sikkerhed et gratis og et betalt SSL certifkat giver. Krypteringen er ikke bedre bare fordi man betaler for det. Men hvad er så forskellen på gratis og betalt SSL certifikat?

Gratis SSL

Et gratis SSL certifikat er også et meget begrænset SSL certifikat i og med der ikke følger den samme validering med før at certifikatet bliver udstedt. Et gratis SSL certifikat er kun tilknyttet det domæne det bliver udstedt til og det fremgår alt så ikke hvilken organisation, virksomhed el. privatperson der står bag hjemmesiden og hvor troværdige de er.

Udover den begrænset validering ved et gratis SSL certifikat er der også det ved at vælge gratis, at man er overladt til sig selv. Det vil sige du selv skal kunne installere SSL certifikatet og der er ingen support at ty til hvis man løber ind i tekniske problemer. Til gengæld er der masser af viden om hvordan man opsætter gratis SSL certifikater på sit website rundt omkring på nettet, tag fx bare vores guide til opsætning af gratis SSL.

Betalt SSL

Modsat gratis SSL kan der være langt mere validering indblandet i certifikatet. Betaler du for et SSL certifikat kan man få det med forskellige grader af validering, hvor det blandt andet fremgår hvilken person, virksomhed eller organisation der har betalt for certifikatet og dermed ejer websitet. Selvom sikkerheden er den samme og alt bliver krypteret med begge certifikater, så kan det være et kæmpe troværdighedsboost at det fremgår af SSL certifikatet hvem der ejer websitet.

Udover valideringen er en stor del af det man betaler for også support. Med et betalt SSL certifikat har du 24/7 support på alle former for tekniske problemer du skulle opleve med det, og du kan sågar få hjælp til at sætte certifikatet rigtigt op på dit website. Det kan altså også være en fordel for dig der ikke er så teknisk at købe et SSL certifikat da du så får support med i købet. SSL certifikater kan købes hos BilligSSL.dk i Danmark fra 100 kr. ekskl. moms.

Hvilket type betalt SSL certifikat skal jeg vælge?

Når det kommer til gratis SSL certifikater er der kun 1 type at vælge imellem og der må man tage den man kan få. Vil man ikke have den, så kan man jo altid købe et SSL certifikat og vælge mellem alle de typer af certifikater der er. De billigste SSL certifikater i Danmark fås til priser fra 100 kr. ekskl. moms og kan købes her. Der findes overordnet set 3 forskellige slags certifikater, men derudover kan de certifikater også købes til et eller flere domæner. De 3 overordnede typer SSL certifikater er:

 • DV SSL (Domain Validated) certifikat er et certifikat hvor det er domænet og køberen af certifikatet der bliver bekræftet. Der valideres ikke andet og vil derfor ikke forelægge information om hvilken organisation der står bag domænet.
 • OV SSL (Organisation Validated) certifikat bekræfter både ejeren af domænet certifikatet udstedes til og også organisationen bag valideres, men ikke ligeså grunddigt som ved det næste certifikat.
 • EV SSL (Extended Validation) certifikatet er det certifikat med den grundigste validering af ejerne og dem der står bag domænet. Ved bestilling af et sådant certifikat kan du være sikker på at du som ejer bliver tjekket og det tjekkes om organisationen bag rent faktisk eksisterer, og du skal højst sandsynligt også afgive din underskrift. Har man et EV SSL certifikat vil det i browseren også fremgå hvilken organisation der står bag hjemmesiden. Se eksempel med Skat.dk’s hjemmeside herunder. Et EV SSL certifikat har altså den højeste validering og giver det højeste level af troværdighed for brugerne på dit website.

skat SSL EV certifikat

Som tidligere nævnt er der udover disse type, mulighed for at bestille dem så et certifikat kan dække flere domæner el. subdomæner. Det kan man dele op i følgende typer certifikater:

 • Single-domain certifikater er certifikater der kun udstedes til et domæne og kun kan bruges på dette ene domæne. Både EV, OV og DV SSL certifikater kan købes som Single-domain certifikater.
 • Multi-domain certifikater er certifikater der kan udstedet til og bruges på flere domæner fx hvis man ejer 123.dk – abc.dk og xyz.dk, så kan alle domæner krypteres med samme SSL certifikat. Det kan være en fordel for organisationer der ejer mange domæner at købe Multi-domain certifikater da det er billigere end at købe flere Single-domain certifikater. Du kan bestille både EV, OV og DV SSL certifikater som Multi-domain certifikater.
 • Wildcard certifikater er også et certifikat der kan bruges på flere domæner. Det specielle ved Wildcard certifikatet er at man bestille det til et domæne fx 123.dk og så dækker det også alle subdomæner man laver på det 123.dk fx vil sub1.123.dk, sub2.123.dk og sub3.123.dk også være dækket af det samme Wildcard certifikat. Man kan dog ikke bruge det på tværs af domæner, så hvis man bestiller det til 123.dk kan det ikke bruges på abc.dk. Wildcard certifikater kan ikke udstedes med den højeste level af validering nemlig EV (Extended Validation).

Nu har du forhåbentlig styr på dine SSL certifikater og hvilket du skal vælge. Hvis du har besluttet dig for at du skal købe et SSL certifikat, så vil jeg anbefale at gøre det hos BilligSSL.dk, som sælger DK’s billigste SSL certifikater.

Læs mere

Af

SSL certifikat gratis

Sikkerhed er efter hånden det der bliver snakket om mest af alt når man snakker om hjemmesider og applikationer. Derfor er det også normen for langt de fleste website ejere at aktivere et SSL certifikat på deres website. Er du website ejer, men har endnu ikke et SSL certifikat til dit website, så vil jeg her vise dig hvordan du kan få det ganske gratis på din hjemmeside.

Gratis SSL hos dit webhotel

Det er sådan i dag at de fleste webhoteller automatisk giver et gratis SSL certifikat med i prisen. Er du i tvivl om dit webhotel tilbyder dig at aktivere et gratis SSL certifikat på dit website, så kan du altid kontakte dem og høre. Herunder har jeg listet de mest populære webhoteller som jeg med sikkerhed ved man får et gratis SSL certifikat hos, når man opretter et webhotel hos dem.

 • Unoeuro – SSL certifikatet hos Unoeuro skal du selv aktivere for hvert domæne.
 • One.com – SSL certifikatet hos One.com bliver automatisk aktiveret for alle domæner.
 • AzeHosting
 • C Hosting
 • DanDomain
 • Gigahost

Kender du til nogle danske webhoteller der giver gratis SSL certifikat, som vi ikke har nævnt her på listen, så må du gerne skrive navnet på webhotellet i kommentarfeltet nederst på siden.

Aktivér SSL certifikat på hjemmeside

I langt de fleste tilfælde er det heldigvis ret nemt at aktiverer sit gratis SSL certifikat uanset hvilket webhotel man benytter sig af. Hos nogle webhoteller skal man selv logge ind i kontrolpanelet og aktivere SSL certifikat for det givne website (dette gælder fx Unoeuro), mens det hos andre webhoteller er aktiveret som standard for alle domæner.

Hvid du har en WordPress hjemmeside, er det ikke nok at SSL certifikatet er aktiveret, her skal du også installere et plugin der sikre at de besøgende altid besøge dit website via en sikret SSL forbindelse. Gør du ikke dette vil de besøgende selv have mulighed for at vælge om de vil besøge siden via HTTP el. HTTPS. Det plugin du skal installere hedder “Really Simple SSL” og er rigtig nemt at tage i brug. Herunder er en komplet guide til aktivering og installering af SSL certifikat og WordPress plugin’et inkl. videoguide.

Sådan får du SSL (HTTPS) certifikat på din WordPress hjemmeside

Start med at sikre dig at dit gratis SSL certifikat er aktiveret for dit domæne. Det kan kan som tidligere nævnt være forskelligt fra webhotel til webhotel hvordan man gør og om det er gjort på forhånd. Tjek dit webhotels videnscenter, der vil du som regel kunne finde svar på spørgsmålet og ellers kan du kontakte dem direkte. Når det er aktiveret, skal du blot gøre som vist i videoen herunder for at få SSL aktiveret på dit WordPress website.

 1. Log ind i WordPress kontrolpanelet på din side via dinhjemmeside.dk/wp-admin.
 2. Klik på menupunktet “Plugins” og “Tilføj nyt”.
 3. Søg efter ‘really simple ssl’ i søgefeltet i højre hjørne.
 4. Klik “Installér nu” og vent. Klik derefter “Aktivér” og vent.
 5. Når plugin’et er aktiveret skulle det gerne opdage at der er et aktivt SSL certifikat tilknyttet domænet, og der kommer en boks frem med en blå knap du skal klikke på, i den står “Fortsæt, aktiver SSL”.
 6. Nu er SSL sat op og alle der besøger din side fremover vil besøge den via HTTPS. DU vil opleve at du bliver logget ud når du klikker videre i dit kontrolpanel, og det er fordi du også vil blive tvunget til at logge ind via HTTPS.

Gratis SSL vs. betalt SSL

Du vil måske opdage at man også kan købe SSL certifikater, men måske tænker du hvorfor i al verden man skal gøre det når man kan få et helt gratis? Som udgangspunkt vil jeg heller ikke anbefale at du gør det, hvis det bare er til din personlige blog eller en lille erhvervshjemmeside. Der er ikke forskel på hvordan krypteringen fungerer, den er lige sikker uanset hvad du vælger. Herunder er kort opridset hvorfor du skal vælge det ene el. det andet.

Du skal vælge gratis SSL hvis…

…du har mod på selv at sætte det op (se videoen herover ellers stil gerne spørgsmål i kommentarfeltet).

…det er til en lille hjemmeside el. personlig blog hvor økonomien er begrænset.

Du skal vælge betalt SSL hvis…

…du er en større virksomhed evt. med flere domæner.

…du synes det tekniske omkring opsætning er for bøvlet og gerne vil have support.

…du vil have yderligere validering om ejerskab af domæne og sende et ekstra troværdighedssignal.

Vil du have yderligere forklaring på forskellen mellem SSL certifikater, så læs vores guide “Hvilket SSL certifikat skal jeg vælge?”.

Hvem betaler gratis SSL certifikater?

Det sidste jeg lige vil afklare i denne artikel er hvem der betaler for de gratis SSL certifikater, for intet i denne verden er gratis. Det er muligt fordi der er en oprettet et project af  Internet Security Research Group (ISRG) der hedder Let’s Encrypt hvis formål er at kryptering af domæner skal være tilgængeligt for alle, så vi alle kan færdes sikkert på internettet fremover.

Projektet køre selvfølgelig ikke bare uden at få donationer. Disse donationer kommer fra en lang række tech-virksomheder der også har interesse i at internettet er krypteret og så er det en del af deres CSR arbejde. Blandt de største sponsorer er Google Chrome, Cisco, Mozilla, Shopify, Facebook og mange mange flere. Du kan se alle sponsorerne af Let’s Encrypt på deres hjemmeside.

Det er sådan at dit gratis SSL certifikat bliver betalt og det vil være betalt så længe der er en interesse for at gøre internettet mere sikkert for alle blandt de store tecg virksomheder, og det vil der højst sandsynligt altid være. Skulle du alligevel ville skifte til et betalt SSL certifikat med de fordele der nu er ved det, så kan jeg anbefale BilligSSL.dk hvor du kan få certifikater fra 100 kr.

Læs mere

Af

Unoeuro eller One.com – Hvilken er bedst?

Der findes rigtige mange webhosting udbydere på det danske marked. To af de mest populære er Unoeuro og One.com. Men hvilken af de to er egentlig den bedste at vælge, hvis du skal købe et webhotel?

Continue Reading

Læs mere

Et spørgsmål jeg får rigtig tit er: WordPress eller Bloggers Delight – Hvad er bedst?

Continue Reading

Læs mere

Som traditionen byder sig kommer der hvert år en liste med de bedste Black Fridays deals for online marketers her på bloggen.

I år er ingen undtagelse.

Continue Reading

Læs mere

Som nybegynder eller nystartet virksomhed, kan de ofte være en udfordring at få lavet pæne grafiske billeder fra start af til ens sociale medie profiler. Det er dyrt at hyre en grafiker + Photoshop og Illustrator el. hvad der nu ellers er af premium billede redigeringsprogrammer, koster også meget og er svære at lave.

Continue Reading

Læs mere